fbpx

Vintervila och höstgödsling

Så förbereder sig växten inför vintern – höstgödsling

Text: Susanna Rosén  •  Foto: Marie Olausson ©

Fleråriga växter, som träd, buskar och perenner, startar förberedelserna inför vintervilan i god tid. Under andra halvan av sommaren stannar tillväxten av och växten laddar nu rotsystemet med näring, det vill säga det socker som har bildats i bladen genom fotosyntesen. Man säger att växten avmognar.

När hösten kommer tömmer växten, det vill säga bladfällande träd och buskar samt perenner, bladen på näring och det gröna färgämnet, klorofyll, dras tillbaka. Till en början kommer andra färgämnen fram, som gula och röda färgämnen. När dessa också har dragits tillbaka återstår bara bruna blad som faller till marken.

Eftersom förberedelserna inför vintern startar redan under sommaren ska man inte gödsla fleråriga växter efter månadsskiftet juni/juli. Annars växer de för sent på säsongen och får därmed svårare att klara vintern. Ett träd eller en buske med många nya, unga skott, som inte har hunnit förvedas (det vill säga inte har fått en skyddande bark), fryser lättare tillbaka vintertid.

Framförallt ska man inte ge fleråriga växter kväve (N) vilket är det ämne som gynnar tillväxt av nya, späda skott. Däremot kan man höstgödsla när tillväxten avstannar inför vintern, om man vill. Då kan man ge dem PK-gödsel som saknar kväve och innehåller bara fosfor (P) och kalium (K). Kalium hjälper växten att klara kyla bättre och fosfor är bra för att stärka rötterna och ger en rikare blomning och fruktsättning nästa år.

Ettåriga växter, som sommarblommor och grönsaker, bör man däremot gödsla hela sommaren så att de orkar blomma eller ge en rik skörd. Dessa dör ju ändå när kylan kommer.

Bilder:

Ginnalalönn, Acer tataricum subsp. ginnala, blir illande röd innan den tappar sina blad. 

Spjutkakalia, Parasenecio hastatus, har gått i vila…

Länk: Läs mer om växtpigmentens kemi och färger.

Vill du läsa Trädgård Norr? Beställ tidningen här: WEBSHOP

Dela inspirationen på facebook genom att klicka på symbolen nedan:

Av Marie Olausson

6 september 2021