Här fyller vi på med gratisartiklar, inspiration och kunskap som vi möter ute på reportageresor och i kontakt med våra läsare.
Ett smakprov på innehållet i Trädgård Norr – Sveriges mesta trädgårdstidning för odlare i tufft klimat!

Varför blommar inte dina dahlior? Vanliga orsaker och lösningen
Får dina dahlior bara blad och inga blommor? Här får du veta varför – och hur du gödslar rätt för att få riklig blomning i din dahliarabatt.

Växtpigmentens kemi och färger
Vad händer i bladen när löven skiftar färg på hösten? Här får du en enkel guide till växtpigmentens kemi – från klorofyll till karotenoider och antocyaniner – och hur de skapar höstens fantastiska färgspel i trädgården.

Tips på äppelsorter lämpliga för zon 5 – 6
Vill du odla äpplen i zon 5 eller 6? Här tipsar vi om tåliga och härdiga äppelsorter som trivs i norra Sverige – perfekt för dig som vill lyckas med äppelodling trots kallare klimat. Upptäck vilka sorter som passar bäst och hur du använder dem i bakning och matlagning.

Vårblommor som klarar kallt klimat – bästa lökväxterna för zon 5–8
Våren kan kännas lång i norr, men så snart snön smälter börjar trädgården vakna till liv. De allra första lökväxterna är riktiga glädjespridare och viktiga för både humlor och bin. Här tipsar vi om några favoriter att hålla utkik efter – och hur du får dem att trivas hos dig!

Fröså luktärter
Letar du efter ett enkelt och smart sätt att så luktärter? Med hjälp av toalettrullar kan du ge fröna en bra start och samtidigt skydda de känsliga rötterna vid omplantering. Här delar vi ett tips som gör det både roligare och lättare att lyckas med dina luktärter!

Humlor – våra medhjälpare
Visste du att humlor är några av våra allra viktigaste pollinatörer? De hjälper inte bara till att få trädgården att blomstra, utan är också avgörande för den biologiska mångfalden. Här får du lära dig mer om humlans fascinerande liv och hur du kan göra din trädgård till ett humleparadis

Augustiblomning i zon 5
Letar du efter perenner som inte bara förskönar din trädgård utan också gör nytta för humlor och fjärilar? Här får du tips på favoriter som blommar sent på säsongen och bidrar till den biologiska mångfalden – samtidigt som de lyser upp rabatten från sensommar till höst.

Träd och perenner på villatomt zon 5
I Trädgård Norr nr 5/2019 finns artikeln från Eva Lundgrens trädgård – En träd-gård på Furulund i Piteå, zon 5. Genom åren är många träd planterade, och nu efter ganska många år är insikten att en del kanske blivit lite för stora på den lilla villatomten…

Att odla träd i Jämtland
Upptäck spännande träd som klarar klimatet i zon 6! Här får du ett smakprov på hur en variationsrik trädgård kan se ut även i norra Sverige – och kanske blir du inspirerad att plantera några nya sorter hemma hos dig.

Tips för grönsaks-nybörjaren
Intresset för att odla sin egen mat ökar. Men hur ska man tänka när det är dags för de första stapplande stegen bland morötter och kålhuvuden? Johan Nyqvist som bor och odlar på självhushållande lantbruket Mellestgården i jämtländska Husås (zon 7) tipsar.

Så sköter du vårens lökar
Efter en vinter utan blomsterprakt är vi många som längtar efter vårens första grönska. Marie Gunnarsson som driver en handelsträdgård i jämtländska Västerkälen (zon 7) tipsar om hur du tar hand om dina vårlökar.

Piontips
Vacker som en dag, lättskött och trivs bra i norr. Inger Eriksson i Stugun tipsar om hur du tar hand om dina pioner på bästa sätt.

Vintervila och höstgödsling
Så förbereder sig växten inför vintern – höstgödsling

Vad är en växtzon? Trädgård Norr förklarar!
Vad är en växtzon / odlingszon / klimatzon, kanske du undrar? Och varför har zonen där jag odlar betydelse?

Ympning
Skörda flera olika sorters frukt från ett och samma träd, skapa ett helt nytt träd eller föröka helt enkelt ditt favoritträd. Fördelarna med att ympa träd är många och Håkan Schüberg som driver en plantskola i jämtländska Orrviken ger dig sina bästa tips.

Jorden och du
Jorden var inte det första jag tänkte på när jag började med min första trädgård. Ja, jag förstod att det var bra med kompost och att jag behövde gödsla – men riktigt vilken jord jag hade och när jag skulle gödsla kändes dock höjt i dunkel.