fbpx

Vårlökar 1 maj 2019

Onsdag 1 maj 2019, den första dagen i år i min trädgård i stugan. Nästan all snö var borta och alla planteringar snöfria. Stor skillnad mot både 2018 och 2017 då snö fanns kvar i mitten på maj! Det bästa denna tid på året det är alla tidiga lökväxter som kommer så snart snön försvinner.
1) Först ut är snökrokus, Crocus tommasinianus. Denna plantering gick jag igenom 2018, och delade då krokuslökarna och spred dem på tre ställen i planteringen. Jag blir belönad i år med många krokusar i blom.
2) Den vanliga krokusen tittar upp bland fjolårslöven, runt min kopparhäggmispel. Denna dag ser jag inga bin men hör en humla. Solen skiner, varvat med ösregn, när jag kryper runt med kameran. Kanske lite för kallt för de tidiga insekterna, men dessa tidigblommande lökar, liksom sälgen, är mycket viktiga när de vaknar igen.

Snödroppen, Galanthus nivalis, har en blomma 1 maj. Om det blir fler, eller om den är nästan överblommad, det vet jag inte. Förhoppningsvis kommer fler blommor. Denna planta köpte jag för ett par år sedan, ”in the green”, vilket betyder i kruka med sina gröna blad och i knopp. Det är bästa sättet att lyckas med snödroppar och då får man hålla utkik tidig vår i butiken.
Även i år har jag köpt en kruka med snödroppar, som ska grävas ner på annan plats i trädgården. Placera dessa tidigblommande lökar på en plats nära entrén så att du ser dem varje gång du går in och ut. Det är ren glädje!

3) Porslinshyacinten är också tidig och mycket vacker med sina vit-och-blårandiga kronblad. Hösten 2018 grävde jag ner fler lökar och det lönade sig för de blommar vackert i år!

4) T.o.m flocktulpanens blad har redan kommit upp! Tulipa tarda, den gula, klarar sig fint i tufft klimat och återkommer år efter år. På bilden här enbart bladen 1 maj, men håll utkik på vår Facebook- och Instagramsida, så får du se även blommorna, när vi kommer så långt!
Glad vår önskar jag dig!

Vill du läsa Trädgård Norr? Beställ tidningen här: WEBSHOP

Dela inspirationen på facebook genom att klicka på symbolen nedan:

Av Marie Olausson

5 maj 2019