fbpx

Träd och perenner på villatomt zon 5

I Trädgård Norr nr 5/2019 finns artikeln från Eva Lundgrens trädgård – En träd-gård på Furulund i Piteå, zon 5.
Genom åren är många träd planterade, och nu efter ganska många år är insikten att en del kanske blivit lite för stora på den lilla villatomten…
Här ser du fler bilder, som inte fick plats i tidningen, från hennes trädgård:

Inledningsbilden är en styvclematis, Clematis recta. Den finns i flera sorter, själv har jag haft en i kruka på balkongen många år innan den fick sin plats i en plantering. Hos andra har jag sett stjälkarna klättra över en sten med hönsnät, och med de upprätta blomstjälkarna så syns blomningen tydligt.

Årets perenn 2020 – gillenia, Gillenia trifoliata, som även kallas trebladsspira. Här ser man också de vackra stjälkarna och bladverket.

Den rosa azalean är en av tre sorter som Eva har, ur Rhododendron Northern-Lights-gruppen. De är tåliga, och vill ha sval växtplats, och är kalkskyende. Till skillnad från rhododendron så fäller azalean sina blad på hösten.

Närbild på hästkastanjens vackra blad, Aesculus hippocastanum. Den räknas som zon 4 men jag vet att det finns fullväxta exemplar bland annat i Umeå som räknas som zon 5. Denna hos Eva fryser ner lite varje vinter.

Barrpartiet på baksidan av huset, tidigare mer skyddat av skog på allmänningen, som avverkades våren 2019. Många av Evas barrväxter har varit små plantor i julgrupper bl.a, som på våren har planterats ut i trädgården.

Näverhäggen, Prunus mackii, med sin vackra bark som ger glädje året om. Ett relativt snabbväxande träd med vacker form. Närbild på barken ser du i artikeln i Trädgård Norr nr 5/2019.

Vackra bladformer ger liv i planteringen mellan alarna, även när växterna inte blommar. Närmast i bild en gentiana och intill, med skiftningar i bladen, en Spirea japonica. Större del av denna plantering ser du på omslagsbilden till nr 5/2019, vid den rödbladiga gråalen, Alnus incana f. ’Rubra’.

Knoppar hos rosa hängpimpinell, Sanguisorba tenuifolia. Lika vackert innan blomning som under blomning…

Bilderna är tagna 2 juli 2019 – foto Marie Olausson

Vill du läsa Trädgård Norr? Beställ tidningen här: WEBSHOP

Dela inspirationen på facebook genom att klicka på symbolen nedan:

Av Marie Olausson

19 november 2019