fbpx

Tärnaby zon 8

Veckan innan midsommar var jag inbjuden av Tärnaby trädgårdssällskap, att hålla föredrag om trädgård i tufft klimat.

Där fick jag bl.a. nöjet att träffa Simon och Johan som Pia Sjögren skrev om i Trädgård Norr nr 3/2018. Jag fick också besöka deras trädgård ”på riktigt” och ytterligare fyra trädgårdar, under de två dagar jag var där.

Jag möttes av en fantastisk växtkraft och mängder med olika perenner och lökväxter som trivs utmärkt här i zon 8! Eftersom Tärnaby vetter ner mot Gäutasjön skapas gynnsamma odlingsförhållanden. Sluttningen gör att det är bra dränerat och på hösten stannar värmen längre tack vare den stora vattenytan.

Hos Inger blommade många olika vivor, Primula, och vilda orkidéer frösår sig i hennes trädgård! En gammal narciss var fortfarande i blom, det är den du ser på bilden.

Hos Karin var många av perennerna väldigt höga och synnerligen välmående. Här blommade både tulpaner och narcisser fortfarande. Här växer den vackra blå japanska aklejan du ser på bild.

Hos Johanna finns den gula lupinen som inte sprider sig! Hon har också många fågelholkar, bl.a. denna på bilden, ”Här bor familjen Knipa”. I den sega backen har hon gjort två sitt- och viloplatser utanför sitt hus, av gamla skidor. Här kan gående ta paus och njuta av vacker utsikt över Ryfjället på andra sidan sjön. Från denna trädgård blir det reportage, som publiceras under hösten 2019.

Min resa avslutades hos ytterligare en Karin som också har många vackra perenner, bl.a. i upphöjda bäddar framför huset mot gatan. Porslinsveronikan växte i stora sjok och pryder verkliga sin plats.

Hjärtligt tack till alla er jag fick träffa i Tärnaby den 26 juni 2018.

Vill du läsa Trädgård Norr? Beställ tidningen här: WEBSHOP

Dela inspirationen på facebook genom att klicka på symbolen nedan:

Av Marie Olausson

16 juli 2018