fbpx

Så sköter du vårens lökar

Efter en vinter utan blomsterprakt är vi många som längtar efter vårens första grönska. Marie Gunnarsson som driver en handelsträdgård i jämtländska Västerkälen (zon 7) tipsar om hur du tar hand om dina vårlökar.

Text: Johanna Frostensson  •  Foto: Marie Gunnarsson

• Se till att jorden är väldränerad. Om vatten blir stående kring lökarna kan de ruttna och frysa bort. Plantera lökarna på en plats där vattnet inte samlas, odla i upphöjda bäddar och förbättra jorden med organiskt material som kompost eller stallgödsel.

• Gödsla med benmjöl. Tillsätt benmjöl i samband med planteringen och tillför gärna även lite på våren när de börjar titta upp.”Ungefär lika mycket benmjöl som du har kanel på bulldegen” är Maries motto.

• Plantera lökarna så snart som möjligt efter inköp. Då får de så bra förutsättningar som möjligt. Redan i september brukar vårens lökar finnas att köpa. En bra tumregel är att plantera lökarna tre gånger så djupt som de är höga.

• Sätt vårens lökar bland andra växter. Att plantera lökar bland frodiga perenner som nävor eller funkia är bra för att dölja vissna vårlöksblad. En klassiker är till exempel alliumlökar planterade tillsammans med jättedaggkåpa.

• Prova att blanda olika sorters lökar. Håll lite koll på blomningstiden så att de olika lökarna blommar samtidigt. Om det är olika storlek på lökarna så får man först gräva djupare och sätta ner till exempel tulpaner, sedan lägga på jord och lägga ner pärlhyacinter.

• Ta till vara på lökar du haft inomhus. På våren kan du hitta många lökar på kruka. Njut först av lökarna inomhus, när de har blommat över så låter du de vissna ner. Ställ lökarna svalt och vattna någon gång så de inte torkar ut och plantera sedan ut i trädgården när vädret tillåter.

Bilder: marie gunnarsson

– Kungsängsliljan (Fritillaria meleagris) är Maries stora favorit bland vårens lökväxter och väcker många beundrande blickar från besökare i trädgården. Lite schackrutiga lila blommor. Sprider sig en del, inte så stort bladverk.

– Blekgul klocklilja (Fritillaria pallidiflora) tillhör precis som kungsängsliljan klockliljesläktet Fritillaria. Stora blekgula klockor, sprider sig inte lika lätt som kungsängsliljan.

– Hundtandsliljan (Erythronium dens-canis) har Marie upptäckt på senare år. Den har fått sitt namn efter formen på löken, som kan tyckas likna sidotänderna på en hund. Blommar tidigt och har vackert bladverk som står kvar länge.

– En annan favorit hos Marie är alliumlökar. Som sorten Purple Sensation, en populär kirgislök (Allium Aflatunense) med lila blommor i form av bollar som blommar tidigt och länge. Svävar i rabatten med sina 60 centimeter och har en vacker fröställning som står kvar länge.

Vill du läsa Trädgård Norr? Beställ tidningen här: WEBSHOP

Dela inspirationen på facebook genom att klicka på symbolen nedan:

Av Marie Olausson

1 april 2021