fbpx

Piontips

Vacker som en dag, lättskött och trivs bra i norr. Inger Eriksson i Stugun tipsar om hur du tar hand om dina pioner på bästa sätt.

Text: Johanna Frostensson • Foto: Inger Eriksson ©

• Plantera på hösten

Pioner ska man absolut sätta på hösten, det ger ett mycket bättre resultat. Oktober är en bra månad. Sätter man dem på våren kan man få vänta så mycket längre. Har man redan köpt är det bättre att de får stå kvar i kruka och att man sätter på hösten.

• Satsa på rosjord vid plantering

Den är kraftig och bra att ha i gropen och plantera i. Och så kanske lite brunnen kogödsel och en näve benmjöl. Men man ska inte låta näringen vara ända mot rötterna, man har lite längre ner i gropen så att pionerna får dra åt sig efter hand.

• Plantera inte pionerna för djupt

Många är bekymrade över att man satt pioner och de inte blommar, oftast är felet att de sitter för djupt. De ska vara ungefär fem centimeter under ytan, inte djupare utan de ska kunna komma upp. Så är det någon som har en riktigt trög pion så är det idé att gräva upp den och låta den få komma lite högre.

• Sätt plantorna med minst en meters avstånd

Om de blir storväxta så växer de ju ihop och de vill gärna ha lite luft kring fötterna så det inte blir för tätt. Jag har liljor emellan mina, det är så kul att de blommar efter pionerna så det blir blomning hela sommaren.

• Vattna med kanna och inte spruthandtag.

Man ska absolut inte spruta vatten över pionerna utan det ska vattnas bredvid plantan, antingen med kanna eller med slang.

• Klipp ner pionerna när sommarens blomning är över

En del säger att man inte ska klippa ner pioner, men från Pionsällskapet säger man absolut. Det kan bli mögel och sjukdomar om de ligger kvar. Men vänta till de verkligen har blivit bruna och fula och ta dem då.

• Gödsla med kogödsel på våren och benmjöl på hösten

Det behövs bara någon sked benmjöl. Risken om man ger för mycket är att man kanske inte får några blommor. På våren får de några liter kogödsel, men lägg inte för nära utan runtomkring.

• Prova att driv upp egna pioner från frö

Jag sår alltid i någon karamellburk eller större kruka, de får stå ute över vintern under fiberduk så att inte fåglarna tar fröna. De brukar ofta gro och komma ganska fort på vårkanten, men det kan ta flera år innan plantorna blir så stora så att de blommar.

• Försök

Det går inte att misslyckas med pioner. Vanliga örtartade pioner är tåliga och går väldigt bra i Norrland. Pioner är ju så överdådiga, många blir så stora och så översållade med blommor. Den är min absoluta favoritblomma. Försök, man ångrar sig inte.

Hela artikeln om pioner läser du i Trädgård Norr nr 3/2021: GÅ TILL WEBSHOP

Bilder:

1) Bartzella
2) Do Tell
3) Jan van Leeuwen
4) May Lilac
5) The Mackinac Grand
6) White Cap

Dela inspirationen på facebook genom att klicka på symbolen nedan:

Av Marie Olausson

27 maj 2021