fbpx

Växtpigmentens kemi och färger

Växtpigmentens kemi och färger är ett utdrag ur artikel av Svante Åberg, införd i Trädgård Norr nr 5/2009 (tidningen köper du i vår WEBSHOP där du hittar tidigare utgåvor som finns i lager).

”Det som artikeln kommer att handla om är faktiskt till större delen kemi. Men bli inte rädd. Även om du fasade för kemin i skolan så ska du se att det inte behöver vara svårt. Jag tänker berätta om växternas färger och ge exempel ur vardagen som du antagligen känner igen. …

Vattenlösliga färgpigment … Antocyaninernas färger … Surhetsgradens betydelse … Fettlösliga färgpigment … Karotenoider …

Klorofyll Även klorofyll förekommer i flera varianter. I vanliga gröna växter hittar man formerna klorofyll-A och klorofyll-B. Båda är gröna, A med dragning åt blått och B mot gult. I mitten av molekylen sitter en magnesiumatom. Den motsvarar järnet i blodets syrebindande hemoglobin. Utan magnesium kan klorofyllet inte samla energin i solljuset. När de gröna ärterna kokas och blir gråaktiga är det magnesiumjonen som lossnar.

Vatten- och fettlösliga pigment i samverkan ger höstens färgspel I de gröna bladen finns både klorofyller, karotenoider, och antocyaniner, men klorofyllens färg är så stark att man bara ser det gröna. När hösten närmar sig och dagarna blir kortare börjar växten trappa ner genom att bryta ner klorofyllet. I samband med det blir antocyaninerna synliga. Produktionen av antocyaniner ökar också på hösten därför att sockermängderna ökar i saven. Produktionen av antocyaniner gynnas av soligt väder. Å andra sidan bryts antocyaniner ned under natten då det är mörkt, men nedbrytningen sker långsammare vid låg temperatur. Det medför att höstar med mycket klart väder då dagarna är soliga och nätterna kalla, är idealiska för att bilda maximalt med antocyaniner. Blad som innehåller mycket antocyaniner ser röda ut och döljer karotenoiderna. Blad med övervägande karotenoider ser gula ut. Däremellan finner man hela skalan av orange toner.”

Bilder: Pärlrönnen, Sorbus koehneana, blir vackert röd på hösten.
• Ung björk som är helt gul 14 september 2018.
• 21 september 2018 har min äldsta björk blivit helt gul, eken är fortfarande grön (en fröplanta från Örnsköldsvik) och korallkornellen är helt röd.
• Korallkornell, Cornus alba ‘Sibirica’.

Vill du läsa Trädgård Norr? Beställ tidningen här: WEBSHOP

Dela inspirationen på facebook genom att klicka på symbolen nedan:

Av Marie Olausson

21 september 2018