fbpx

Mona M Hallin

Mona M Hallin är trädgårdsdesigner, -skribent och föreläsare. Hon driver företaget “Smakfull trädgård – hållbar trädgårdsdesign för mersmak och mångfald”. Hon skriver regelbundet artiklar för Trädgård Norr sedan 2015. Ruben Maldonado, hennes make, fotograferar till artiklarna.
”I mina uppdrag, både som trädgårdsdesigner, skribent och föreläsare, ligger hållbarhet, ätbara trädgårdar, biologisk mångfald och permakultur mig extra varmt om hjärtat. För den som inte vet så är Permakultur ett designsystem som bygger på ett hållbart helhetstänkande med naturen som förebild. Inte bara i trädgården utan för alla sorters mänskliga aktiviteter. Genom att studera naturens olika mönster, system och lösningar kan vi lära oss om hur vi själva kan designa för att bygga upp våra trädgårdar till produktiva och miljövänliga system, med plats för många.
Jag vurmar extra mycket för skogsträdgårdar och ätbara perenna växter och tror att det kommer att vara en viktig del av framtidens matförsörjning både i Sverige och i världen. Det finns många fler ätbara perenna växter att välja på än man kanske först tänker sig. Perenna ätbara växter kommer troget år från år utan större insats och de ger ofta både tidig och riklig skörd. Många av dem har dessutom ätbara blommor som förgyller både tallriken och rabatten.
Att den biologiska mångfalden är viktig för oss alla har nog inte gått många förbi, och att bygga och anlägga med miljövänliga material i sin trädgård kan tyckas självklart. Ändå är det inte så lätt alla gånger. Det kräver en hel del engagemang, eftertanke och kunnande. Jag tycker om att förmedla kunskap som gör det lätt att skapa goda förutsättningar för miljövänliga val och ett myller av liv i sin egen trädgård.”
Mona har under några år bott i norra Skaraborg och drivit en gård med bland annat odlingar och B&B, men har nu flyttat tillbaka till sitt ursprung, Höga Kusten, tillsammans med maken, hunden och katterna.
Hemsida: SMAKFULLTRADGARD.SE

Artiklar i Trädgård Norr

Nr 5/2015: Traditionellt grönsaksland med odlingsföljd
Nr 1/2016: Permakultur som designverktyg i trädgården
Nr 2/2016: Anlägg en smakfull rabatt
Nr 3/2016: Bättre bevattning
Nr 5/2016: Hur gick det med den ätbara rabatten?
Nr 1/2017: Häng med på vårt första lilla skogsträdgårdsprojekt – del 1
Nr 2/2017: Odla god jord!
Nr 3/2017: Trädgårdskompostens magi OCH Gör en kompostlimpa
Nr 4/2017: Mångfald i din trädgård (på besök i Stjärnsund, Dalarna zon 5)
Nr 5/2017: Recension av boken “Självhushållning i praktiken”
Nr 1/2018: Anlägg en skogsträdgård – del 2 – markskiktet
Nr 2/2018: Kryddspiral för bättre mikroklimat
Nr 3/2018: Goda favoriter – växtporträtt på tre ätbara perenner (Lungrot/Gode Henrys målla/spenatmålla, Perenn salladslök ’Idunn’, Fjällsyra)
Nr 4/2018: Det livgivande vattnet
Nr 2/2019: Beredning och förbättring av kompakterad jord
Nr 3/2019: Främmande invasiva växter – känn igen, ta bort och destruera säkert
Nr 5/2019: Kryddspiralen – hur gick det? Uppföljning från nr 2/18.
Nr 1/2020: Från gräsmatta till prunkande skogsträdgård – del 3 – Så gick det till
Nr 4/2020: Föröka din trädgård – Våga prova!
Nr 5/2020: Fördelar med en slänt • Skog, zon 5
Nr 1/2021: Skogsträdgård på Småländska höglandet, zon 5
Nr 1/2021: Hügelkultur och nyckelhålsbäddar i svenskt klimat
Nr 2/2021: Tre fastrar och en farbror • Del 1: Iva i Umeå zon 5
Nr 2/2021: Jord – ta hand om fundamentet för liv
Nr 3/2021: Tre fastrar och en farbror • Del 2: Dan i Sidensjö zon 5

Länk till vår webshop där du beställer tidningar, artiklar m.m.: www.convallariaforlag.se