fbpx

Åsa Kristensson

Plantfjant, fröfåne och gardengroupie. Mycket kan man kalla denna entusiastiska trädgårdssjäl.

Mitt trädgårdsintresse väcktes tidigt. Inte som ett litet stilla spirande frö eller något trevande gropgrävande. Mer som en fallucka som hastigt öppnade sig under mig och jag började falla handlöst för den ena växtfrestelsen efter den andra. Visserligen hade jag som barn en liten plätt i skogsbrynet som jag rensade upp och planterade gullvivor på, men det var egentligen ett misstag som fick mig att så fullständigt tappa fattningen. Jag var nybliven husägare, tog fel på vecka och hamnade på fel trädgårdsförenings medlemsmöte. Därmed var min grop grävd. En helt ny värld av växtvänner, både nya växter och nya vänner, öppnade sig och jag har varit föreningslivet trogen sedan dess.

Odlar gör jag tillsammans med min make på vår gård i Optand, en mil utanför Östersund. Officiellt är odlingszonen VI-VII, men vi gör vårt bästa för att skapa mildare förutsättningar på vår vindpinade boplats intill Storsjön. Här odlar vi för lustens och nyttans skull. Stora generösa perennplanteringar, trädförsök av mer experimentell karaktär och en köksträdgård för husbehov, bland mycket annat.

Vid sidan av mitt ordinarie arbete som webbutvecklare i statens tjänst, driver jag en liten firma – Optands Trädgård. Den startades som en småskalig produktion och försäljning av utvalda entusiastväxter men numera ägnar jag mig gärna åt att om möjligt inspirera andra i ord och handling. Det tar sig många uttryck; föreläsningar, kurser, coachningsuppdrag och textskrivande.

Foto: Karin Johansson

Artiklar i Trädgård Norr

Nr 3/2020: Köksträdgård i racerfart
Nr 5/2021: Rödbladiga buskar och träd i Jämtland zon 6-7