fbpx

Ann-Charlotte Nilsson Eisfeldt

Min huvudsakliga yrkesutövning är som frilansskribent, men jag är även verksam som grafisk formgivare, illustratör och konstnär. Har gjort artiklar och reportage inom diverse områden, men skriver helst om sådant som jag själv är intresserad av och någorlunda insatt i. Då tänker jag särskilt på trädgård, kultur, historia och släktforskning.

Är bosatt i byn Kälom fem mil nordväst om Östersund, men född i Olofström i Blekinge, och det skiljer många växtzoner mellan de boendeorterna. Har man vant sig vid zon 2 så är det sannerligen en utmaning att odla i zon 7.

Vår trädgård är 45 år gammal och ett projekt som jag har gemensamt med min man. Ytan är på 5327 kvadratmeter, men en del består av naturtomt. Den övriga delen omfattar perennrabatter, stenparti, damm, trädgårdsland med grönsaker och sommarblommor, växthus, träd, häckar och buskar.

Både mina mor- och farföräldrar hade ett stort intresse för trädgårdsodling och det gällde även mina föräldrar, men de var alla långt mer framgångsrika odlare än jag. För att beskriva mina egna trädgårdssträvanden kan man nog använda uttrycket ”hellre än bra”, min erfarenhet är nämligen att man behöver göra samma misstag många gånger innan man lär sig. Det bästa trädgårdstips jag fått är att sluta kämpa med sorter som inte trivs och istället bredda sortimentet av sådana som finner sig väl tillrätta.

Några av mina trädgårdsfavoriter är doftschersmin, syren, pion, riddarsporre, rudbeckia, fingerborgsblomma, luktärt, lejongap och rosenskära. Dessutom har jag en fäbless för alla slags mörkt purpurfärgade blommor.

Artiklar i Trädgård Norr

Nr 4/2022: Tulpanodling vid Åreskutan
Nr 5/2022: Försöksodling vid foten av fjället, del 1 – Enaforsholm, zon 8
Nr 1/2023: Försöksodling vid foten av fjället, del 2 – Enaforsholm, zon 8

Länk till vår webshop där du beställer tidningar, artiklar m.m.: www.convallariaforlag.se