fbpx

Tips på äppelsorter lämpliga för zon 5 – 6

26 september 2018 firades äpplets dag på Öjebyn Agro Park utanför Piteå.

Här bjöds på smakprov av fyra äpplen som provodlats under de senaste fem åren och som klarat sig bra. Mycket goda alla fyra tycker jag som smakade.
Sorter för plantskolorna att ta fasta på och beställa hem till nästa år kanske…?
Dessa sorter är: Trailman, Höstdessert, Rubin och Pekka (se bilder)

Det bjöds också på självplock i äppellunden, där jag tog inledningsbilden, men tyvärr vet jag inte vilket äpple det är på bilden.
I ett växthus var uppdukat ca 60 sorter av äpplen som går att odla i zon 5–6 och som man kunde smaka på. Experterna Torsten Lindberg och Beatrice Wikström hjälpte också till att sortbestämma äpplen som besökare hade med sig.
Bl.a. de två gula äpplena, som finns i en trädgård i Umeå och som har funnits där sedan Gustaf Roséns tid. Gustaf Rosén var landshövdingen som uppmuntrade odling av nyttoväxter i Västerbotten på 1930-talet och som visade att det går utmärkt att odla äpplen även i Västerbotten. Det lilla gula äpplet på bilden längst ner är ’Rissäter’, det stora gula kunde man inte sortbestämma under dagen.
Äpplet ‘Rödluvan’ har fantastisk röd färg och klarar zon 6, kanske högre…

Följande tips gav äppelexperterna:
• Lantun Talvi är ett perfekt äpple att tillaga med en god fyllning i ugn. T.ex hasselnötter, mandlar, kokos; med smör, sirap eller honung. (bild)
• Ulrich kärnar du ur och fyller med valfritt innehåll. Gör inte hål rakt genom, och gör platt botten och ställ tätt tillsammans i en form.
Har du inte egna äpplen utan måste köpa i affären så är Kim och Aroma två förslag som också lämpar sig väl att ugnsbaka till god efterrätt.

Lycka till med din äppelodling!

Vill du läsa Trädgård Norr? Beställ tidningen här: WEBSHOP

Dela inspirationen på facebook genom att klicka på symbolen nedan:

Av Marie Olausson

8 oktober 2018