Mona Maldonado Hallin

Mona M Hallin är trädgårdsdesigner och odlare. Hon driver gården ”Fru Gran” i norra Skaraborg tillsammans med sin make, Ruben Maldonado, som också fotograferar till hennes artiklar.

”Som trädgårdsdesigner ligger ätbara trädgårdar, biologisk mångfald och permakultur mig extra varmt om hjärtat. Permakultur är ett designsystem som bygger på ett hållbart helhetstänkande, inte bara i trädgården utan för alla sorters mänskliga aktiviteter.
Jag gillar ätbara perenna växter och tror att det kommer att vara en viktig del av framtidens matförsörjning både i Sverige och i världen. Det finns många fler ätbara perenna växter att välja på än man kanske först tänker sig. Perenna ätbara växter kommer troget år från år utan större insats och de ger ofta både tidig och riklig skörd. Många av dem har dessutom ätbara blommor som förgyller både tallriken och rabatten.
Att odla enligt ekologiska principer är lika självklart för mig som att jag andas. Eftersom jag inte skulle drömma om att ta en klunk av varken det ena eller det andra bekämpningsmedlet så känns det lika naturligt att inte heller spruta det i trädgården då det mesta som växer där är avsett för min, min familjs och våra gästers och kunders magar.
Jag och maken bor på en liten gård i norra Skaraborg. Vi driver ett ekologiskt B&B och ett småskaligt jordbruk med får, höns, ankor, bin och ett andelsjordbruk. Här kommer en besöksträdgård successivt att byggas upp och vi håller på att designa gårdens verksamheter utifrån permakulturprinciper och försöker sluta kretsloppen så mycket som möjligt.”

Hemsida: frugran.se

Artiklar i Trädgård Norr

Nr 5/2015: Traditionellt grönsaksland med odlingsföljd
Nr 1/2016: Permakultur som designverktyg i trädgården
Nr 2/2016: Anlägg en smakfull rabatt
Nr 3/2016: Bättre bevattning
Nr 5/2016: Hur gick det med den ätbara rabatten?
Nr 1/2017: Häng med på vårt första lilla skogsträdgårdsprojekt – del 1
Nr 2/2017: Odla god jord!
Nr 3/2017: Trädgårdskompostens magi OCH Gör en kompostlimpa
Nr 4/2017: Mångfald i din trädgård (på besök i Stjärnsund, Dalarna zon 5)
Nr 5/2017: Recension av boken ”Självhushållning i praktiken”
Nr 1/2018: Anlägg en skogsträdgård – del 2 – markskiktet
Nr 2/2018: Kryddspiral för bättre mikroklimat
Nr 3/2018: Goda favoriter – växtporträtt på tre ätbara perenner (Lungrot/Gode Henrys målla/spenatmålla, Perenn salladslök ’Idunn’, Fjällsyra)
Nr 4/2018: Det livgivande vattnet
Nr 2/2019: Beredning och förbättring av kompakterad jord
Nr 3/2019: Främmande invasiva växter – känn igen, ta bort och destruera säkert